Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Poszatkuj suszone śliwki. Wszystkie składniki połącz ze sobą aby stworzyły jednolite ciasto. Zagniataj następnie ciasto przez kilka minut.
wyrastanie
120 min
wyrastanie
2. Umieść ciasto w wyłożonej papierem do pieczenia 30-centymetrowej foremce. Uklep ciasto w formie. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 2 h.
pieczenie
35 min
pieczenie
3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz ok. 35 minut aż chleb zbrązowieje z góry. Wyjmij z foremki i papieru i wystudź.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Beata 19 stycznia 2015 o 19:48

    Bardzo dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

  • Beata 14 stycznia 2015 o 22:24

    Ciekawostka, którą wypróbuję. Mam tylko kłopot z drożdżami. Używam świeżych i wolałabym takie i tu zastosować.
    Proszę o radę, ile ich dodać, najlepiej wagowo 🙂

    • Śliwka 16 stycznia 2015 o 08:55

      Należy po prostu pamiętać, że jedna łyżeczka drożdży suchych to ok. 12 g drożdży świeżych. W tym wypadku warto więc dać ok. 20 g drożdży świeżych, ale wcześniej należy zaczyn. Wystarczy podgrzać odrobinę kompotu, dodać drożdże i odstawić na ok. 10 minut, aby je aktywować. Pozdrawiam.

  • gin 29 grudnia 2014 o 01:57

    Ciekawe 🙂
    U nas się kompotu z suszu nie robiło, nigdy takiego nie piłam…

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej