Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj wszystkie składniki w misce i uformuj rękami aż stworzą jednolitą, lepką masę.
wyrastanie
360 min
wyrastanie
2. Odstaw miskę w ciepłe miejsce pod przykryciem szmatki na ok. 4 godziny. Ciasto powinno urosnąć. Przenieś ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia 30-centymetrowej foremki i uklep w formie. Odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 2 godziny. Ciasto znowu powinno urosnąć.
pieczenie
30 min
pieczenie
3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz ok. 30 minut. Wyjmij chleb z piekarnika, z foremki i z papieru i odstaw na wyjętej z piekarnika kratce do ostygnięcia. Krój po pełnym wystygnięciu.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Monia 15 maja 2015 o 19:08

    Witam,jaką mąką można zastąpić pszenną chlebową,może być orkiszowa razowa?nie ma wagi elektronicznej,ile łyżek ma 100 g zakwasu?

    • Tosia 16 maja 2015 o 19:39

      Dzień dobry,
      Można zastąpić mąką orkiszową jasną, ale przepis z mąką pszenną chlebową trudno zastąpić nagle razową, bo zachowuje się zupełnie inaczej.
      Mamy na blogu dział mąka orkiszowa, można sobie poszukać przepisów z mąką orkiszową razową https://smakowitychleb.pl/kategoria/maka-orkiszowa/ 🙂
      Co do gramatury, w pieczeniu chleba waga kuchenna jest bardzo ważna, najtańsza kosztuje ok. 30 złotych, bardzo zachęcam do takiego zakupu, jakość wypieków się znacznie polepszy 🙂
      Pozdrawiam.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej