Używacie ciecierzycy? Ciecierzyca gości w mojej lodówce dość często, żebym mogła spontanicznie przygotować smarowidło w przypadku wizyty niezapowiedzianych gości.
Chleb na hummusie już robiłam, a teraz zachciało mi się po prostu dodać ciecierzycę bezpośrednio do ciasta chlebowego.
To był strzał w dziesiątkę. Nie jest narzucająca się, bo nie dodałam jej dużo, ale średnio trafi się jedna na kromkę, która bardzo cieszy. A sam chleb? Taki jak lubię, z dziurami i bardzo miękkim miąższem.
Witam,jaką mąką można zastąpić pszenną chlebową,może być orkiszowa razowa?nie ma wagi elektronicznej,ile łyżek ma 100 g zakwasu?
Dzień dobry,
Można zastąpić mąką orkiszową jasną, ale przepis z mąką pszenną chlebową trudno zastąpić nagle razową, bo zachowuje się zupełnie inaczej.
Mamy na blogu dział mąka orkiszowa, można sobie poszukać przepisów z mąką orkiszową razową https://smakowitychleb.pl/kategoria/maka-orkiszowa/ 🙂
Co do gramatury, w pieczeniu chleba waga kuchenna jest bardzo ważna, najtańsza kosztuje ok. 30 złotych, bardzo zachęcam do takiego zakupu, jakość wypieków się znacznie polepszy 🙂
Pozdrawiam.