Chleb jesienny z ziarnami
Co jest kwintesencją jesieni? Dynia? Gruszka? Jabłka? Korzenne, rozgrzewające przyprawy? Trudno stwierdzić jednoznacznie. Dzisiaj zaplanowałam sobie iście jesienny chleb z ziarnami. Zapytałam więc was na facebooku co do niego dodać. Były głosy, że dynię, padł pomysł z żurawiną i pochwała dla korzennych przypraw. Postanowiłam to wszystko wykorzystać i stworzyć prawdziwy jesienny bochenek.
Dynię potraktowałam nieco inaczej, bo zamiast puree dodałam dyniowe pestki. I pestki słonecznika też miały swój udział. Za namową jednej z czytelniczek popędziłam do sklepu po suszoną żurawinę, pokroiłam moje ulubione w tym jesiennym czasie jabłka oraz pozwoliłam sobie na nieco dodającego korzennej nuty cynamonu.
Chleb jest niezwykle prosty, bo nie wymaga od nas zbyt wiele wysiłku. Ot, jedno zagniatanie i wsadzenie do foremki. W zamian możemy nasz dom wypełnić pięknym, korzennym zapachem, a nasze podniebienia radością. I do tego jedynie na drożdżach, więc jesienny chleb z ziarnami może zrobić naprawdę każdy!
Pytania o pieczenie chleba
A jeśli macie pytania, jak piec domowy chleb, to zadajcie je w komentarzu pod przepisem. Możecie też napisać, jak smakowały Wasze domowe wypieki 🙂
Polecane przepisy na chleb
Szukacie chleba o zdecydowanym smaku i wyglądzie? To polecam pumpernikiel ze śliwkami z dodatkiem melasy, jak i kakao. Jest przyjemnie wilgotny i ma bogaty smak. Pumpernikiel można też upiec na zakwasie żytnim. Spróbujcie koniecznie i napiszcie, jak smakował!
Już sobie wyobrażam ten zapach… Fantastyczny 🙂
chleb z domowego pieca (piekarnika) jest niezastąpiony… sama też piekę, już nie wyobrażam sobie żeby kupować w sklepie/markecie.
pozdrawiam i serdecznie zapraszam również do siebie na http://www.kuchniaczarow.blogspot.com