Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. W misce połącz ze sobą mąkę pszenną, suszone drożdże instant, sól i cukier. Powoli dolewaj ciepłe mleko, a następnie wodę, cały czas zagniatając ciasto na bułkę paryską. Kiedy osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję, zagniataj intensywnie jeszcze przez 5 minut.

pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie

2. Miskę wyłóż folią do żywności, posyp ją mąką i umieść ciasto na bułkę paryską w środku. Przykryj kolejną warstwą folii i odłóż w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) aż podwoi objętość (potrwa to ok. 1, 5 godziny).

drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie

3. Wyjmij ciasto z miski, zagniataj chwilę i uformuj kształt połowy bagietki. Umieść ciasto na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Odłóż z powrotem do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę i przykryj folią aluminiową.

pieczenie
25 min
pieczenie

4. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Na cieście zrób nożem charakterystyczne nacięcia. Piecz przez ok. 20-25 aż bochenek zbrązowieje.

Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Iwona 11 lutego 2024 o 17:34

    Chyba za mało tych drożdży bo mnie ciasto prawie w ogóle nie wyrosło a w innych przepisach jest od 15g świeżych drożdży co daje prawie całe opakowanie drożdży instant

    • Małgosia 12 lutego 2024 o 08:08

      1 płaska łyżeczka drożdży to około 4g (1,5 daje około 6g). Na tę ilość mąki to nawet za dużo, ale co zrobić, taki przepis. Z pewnością należy szukać innej przyczyny dlaczego ciasto nie wyrosło.

  • Dominika 17 marca 2020 o 05:12

    Witam, to jaka ma być temperatura piekarnika? 250 w górnym przepisie czy 220 z dolnego przepisu ze zdjęciami?

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej