Czytając na temat bułki wrocławskiej natknęłam się na tyle nazw, ile prawdopodobnie miejscowości w Polsce. Każdy chce mieć swoją „wrocławską”, która najprawdopodobniej wywodzi się nie od nas, a od Francuzów, gdyż nieco przypomina tamtejszą bagietkę . Różni się jednak od niej tym, że jest jak trochę krótsza i grubsza, ale bardzo podobnie miękka o delikatnym miąższu i skórce. Dla mnie bułka wrocławska jest po prostu pyszna, gdyż jestem fanką bagietek🙂
Chyba za mało tych drożdży bo mnie ciasto prawie w ogóle nie wyrosło a w innych przepisach jest od 15g świeżych drożdży co daje prawie całe opakowanie drożdży instant
1 płaska łyżeczka drożdży to około 4g (1,5 daje około 6g). Na tę ilość mąki to nawet za dużo, ale co zrobić, taki przepis. Z pewnością należy szukać innej przyczyny dlaczego ciasto nie wyrosło.
Witam, to jaka ma być temperatura piekarnika? 250 w górnym przepisie czy 220 z dolnego przepisu ze zdjęciami?
To jakiś archiwalny przepis, ale z dołu, 220 temperautura