Dyniowe brioszki
Jesienią z roku na rok, jestem coraz bardziej oczarowana dynią. Odkrywam jej nowe gatunki i eksperymentuję łącząc z różnymi składnikami.
Rok temu moją ulubienicą była dynia hokkaido. A ostatnio odkryłam niesamowity smak dyni piżmowej i ciekawą w strukturze dynię makaronową. Ta ostatnia po upieczeniu przypomina nitki makaronu, ale równie dobrze sprawdza się, jeśli jest duszona.
Dzisiaj połączyłam dwa gatunki dyni i przygotowałam cynamonowy farsz na słodko do maślanych brioszek. Wierzch upieczonych bułeczek polałam dodatkowo lekko cytrynowym lukrem, wyszło słodkawo, ale przy zachowaniu odpowiedniej granicy słodkości. Polecam dyniowe brioszki.
Amatorów brioszek zachęcam do zajrzenia do przepisu na cytrynowe brioszki, które kuszą swym wyglądem i aromatem. Smakowita propozycja dla tych, którzy cenią sobie zrównoważone połączenie delikatności i intensywności smaku. To okazja, aby delektować się wyjątkowymi smakami cytryny w formie eleganckich i lekkich wypieków.
Rada przed pieczeniem brioszek:
- brioszki najłatwiej upiec w formie na muffiny i podawać, gdy są jeszcze lekko ciepłe
Inne przepisy na bułeczki domowe
Dla fanów mocniejszych smaków mam przepis na bułeczki serowo-cebulowe. Zupełnie inne dodatki, ale równie prosta receptura i domowe pieczywo gotowe. A może teraz skusicie się na słodki wypiek jak wianuszki cynamonowe z bananem? Są słodkie i pyszne. Polecam, też jako sposób na niemarnowanie żywności przez wykorzystanie bananów. A jeśli lubicie fantazyjne kształty, to zróbcie te najpiękniejsze bułeczki dyniowe.
Dajcie znać w komentarzu, jak wyszły Wam bułeczki! A jeśli macie jakieś pytania o domowe sposoby na pieczenie chleba – chętnie pomogę ?