Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę żytnią wsypujemy do misy, dodajemy namoczone płatki żytnie, sól i olej roślinny. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką do połączenia składników (może się trochę lepić).
formowanie
formowanie
2. Ciasto przekładamy na blat, oprószamy mąką i formujemy kulę. Dzielimy na 8 porcji, każdą z nich podsypujemy mąką, aby się nie lepiło i wałkujemy na podłużny placek. Strzepujemy z uformowanych podpłomyków mąkę.
smażenie
smażenie
3. Rozgrzaną patelnię skrapiamy olejem lub masłem klarowanym. Wrzucamy podpłomyka i smażymy po ok. 2 z jednej strony i 2 minuty z drugiej strony. Podpłomyki serwujemy na ciepło lub zimno.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 45 min
Czas wyrastania: 15 min
Czas wypieku: 30 min