Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól. Wlewamy letnią wodę na przemian z oliwą i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez minimum 5 minut. Poprawnie wyrobione ciasto utworzy elastyczną kulę.
wyrastanie
wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę. Po tym czasie ciasto można przełożyć do lodówki i wykorzystać gdy przyjdzie na to odpowiedni moment lub od razu zabrać się za formowanie.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, smarujemy ręce oliwą i formujemy 8 kulek. Zostawiamy je pod przykryciem na 15 minut.
przygotowywanie wierzchu
przygotowywanie wierzchu
4. Każdą kulę delikatnie rozciągamy na okrągłą mini pizzę.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Pizze dekorujemy sosem, ulubionymi dodatkami i posypujemy serem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku metodą góra-dół przez 8-10 minut, aż będą rumiane, a ser się roztopi. Serwujemy na ciepło.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 0 min
Czas wyrastania: 1 godz 15 min
Czas wypieku: 10 min