Ziołowy zawijaniec, który chciałam Wam dziś zaprezentować ma bardzo ciekawą formę. Są to dwa bochenki zawinięte jak warkocze. Można je porównać do chałki. A chałkę potrafię upiec nawet dwupiętrową 🙂
Zawijańce wypełnione są tym, co najlepsze! U mnie to gotowa pasta Smakowita z ziołami i domowe pesto, które skomponowałam z bazylii. Oczywiście można użyć dowolnie wybranych ziół. Ta kompozycja nadaje ciekawego smaku, nie jest też nachalna w smaku, a sycąca.
Takie ziołowe zawijańce możemy swobodnie przekroić na pół i zjeść z ulubionymi dodatkami jak kanapkę. Są bardzo puszyste i mięciutkie 🙂
To co, zawijacie ziołowe zawijańce?
Drożdże są ważnym elementem ziołowego zawijańca. W przepisie wskazałam drożdże suszone instant, które wystarczy wymieszać z mąką, solą i wodą, aby powstało z tego ciasto. Nie ukrywam, że ze względu na czas, przechowywanie oraz świadome kontrolowanie konsystencji ciasta – zdecydowanie chętniej używam w kuchni drożdży instant, czyli suszonych. Na nich opiera się większość przepisów Smakowitego Chleba. Nie powinno to jednak stanowić problemu dla osób, które wolą korzystać z ich świeżej formy. Jeśli chcecie użyć świeżych drożdży, to musicie przeliczyć ich ilość. Zapraszam do smakowitego poradnika „Jak przeliczyć drożdże suszone na świeże?„.
W przypadku zwolenników drożdży świeżych warto zrobić wcześniej zaczyn. Na szczęście nie jest to trudne, a wymaga od nas spędzenie zaledwie 5-15 minut dłużej w kuchni niż w przypadku wersji instant. Więcej na temat zaczynu drożdżowego w poradniku „Jak zrobić zaczyn drożdżowy?„.
Nie będę długo namawiać, tylko zamieszczę komentarz od Czytelniczki (pisownia oryginalna):
witam
pokombinowalam i upieklam ciasto pieknie uroslo pachnie oblednie wygląda cudownie tylko zamiast pesto ja daqalam paste serowo czosnkowo ziołową z twojego przepisu na bułeczki obłed mmmm śłinka cieknie nie moge sie doczekac próby