Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. W blenderze zmiksuj wodę z bazylią. Powstały zielony płyn przelej do miski. Dodaj sól, drożdże i mąkę. Zagnieć aż uzyskasz jednolite, elastyczne ciasto.
wyrastanie
wyrastanie
2. Pozostaw ciasto w misce i odstaw pod przykryciem folii na ok. 1,5 h, aby ciasto wyrosło (na przykład pod kaloryferem).
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i podziel na 4 części. Z każdej części uformuj bułeczkę i ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj bułeczki materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 45 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw uformowane bułeczki do piekarnika i piecz ok. 15 minut aż zaczną lekko brązowieć.
Smakowita
Świetnie smakują posmarowane Smakowitą Pajdą.
Ocena czytelników: 2 z 1 ocen
Czas całkowity: 2 godz 40 min
Czas wyrastania: 2 godz 25 min
Czas wypieku: 15 min