Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, jajko, topione masło, drożdże. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez ok. 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Wałkujemy na cienki prostokąt.
formowanie
formowanie
4. Twaróg rozgniatamy widelcem, łączymy z jajkiem i cukrem. Tak przygotowaną masą smarujemy prostokąt z ciasta zostawiając wolne ramki. Wykładamy 4 rzędy malin, zostawiając ostatnie pasmo wolne.
formowanie
formowanie
5. Zawijamy ciasto jak roladę zaczynając od dłuższego boku. Dzielimy nożem na ok. 12-14 części.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
6. Tak przygotowane mini roladki układamy ciasno w formie keksówkę wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
7. Wyrośnięte ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 35 minut w 180 stopniach.
Smakowita
Upieczony chlebek serwujemy ze Smakowitą maślany smak.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 5 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 35 min