Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, twaróg, posiekaną drobno rzodkiewkę, posiekany szczypiorek, pieprz, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Zostawiamy w misie pod przykryciem na 2,5 h. W tym czasie możemy dodatkowo składać (krótko wyrabiać) ciasto co 30 minut.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat. Formujemy okrągły bochenek, przekładamy go do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką i posypanego mąką. Przykrywamy i zostawiamy jeszcze na 1,5 h.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Jeśli mamy żeliwny garnek lub patelnię - nagrzewamy naczynie przez 10 minut w rozgrzanym piekarniku. Odwracamy koszyk z wyrośniętym ciastem dnem do góry i przerzucamy chleb do rozgrzanego naczynia lub na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy chleb jeszcze 20 minut. Upieczony bochenek studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 4 godz 35 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 35 min