Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą suche składniki- makę, drożdże, sól, twaróg i szczypiorek. Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto. Dolewaj i zagniataj aż ciasto osiągnie jednolitą konsystencję i będzie elastyczne.
wyrastanie
wyrastanie
2. Wsadź ciasto do miski i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1,5 h.
formowanie
formowanie
3. Po wyrośnięciu ciasta wyjmij je na blat, uformuj rulon i pokrój go na 6 równych części.
pieczenie
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Uformuj z każdej cześci okrągłą bułeczkę i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstaw do wyrośnięcia pod szmatką jeszcze na 30 minut. Wstaw bułeczki do piekarnika i piecz ok. 15-20 minut aż zbrązowieją.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 20 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 20 min