Nie ma to jak porządny chleb żytni, oczywiście taki na zakwasie. Często czytelnicy pytają o przepis na żytni bochenek wypełniony po brzegi ziarnami. Sama się sobie dziwię, że takiej receptury nie było jeszcze na blogu, zatem czas to zmienić.
Bazą ciasta oprócz zakwasu jest tu mąka żytnia jasna oraz odrobina jej pełnoziarnistej wersji. Na suchej patelni uprażyłam ziarna: słonecznik, pestki dyni, sezam i siemię lniane. Dodałam do ciasta, a kilka łyżek odłożyłam, aby ozdobić wierzch przyszłego chleba. Wyszło idealnie 🙂
Żeby upiec ten chleb potrzebny jest aktywny zakwas żytni. Jeśli nie masz go w domu, a chcesz wyhodować samodzielnie swój zakwas, to tutaj znajdziesz mój poradnik Zakwas żytni – krok po kroku. Jeśli już masz wyhodowany zakwas żytni, a do tego dokarmiony i aktywny – możemy zacząć przygotowania do pieczenia! Przeczytaj przepis na wieloziarnisty chleb żytni na zakwasie i zaczynijmy napełniać dom zapachem smakowitego chleba.