Przepis

przygotowywanie składników
3 min
przygotowywanie składników

1. Na suchej patelni prażymy ziarna, aż będą rumiane.

wyrabianie
2 min
wyrabianie

2. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy ziarna (zostawiamy kilka łyżek na wierzch), aktywny zakwas żytni i sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez ok. 2 minuty, aż składniki się dobrze połączą.

wyrastanie
270 min
wyrastanie

3. Formę keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Zwilżamy dłoń wodą i przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy i dekorujemy prażonymi pestkami, delikatnie je przyciskając. Ciasto przykrywamy ściereczka i zostawiamy na 4,5 h w ciepłym miejscu.

pieczenie
40 min
pieczenie

4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy przez 20 minut (metodą góra-dół), następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy jeszcze 20 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kratce.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej