Powolnymi krokami zbliża się Wielkanoc. Warto o menu pomyśleć przed czasem, aby na spokojnie wszystko zaplanować i nie wpaść w przedświąteczną panikę.
W ramach przygotowań postanowiłam wypróbować przepis mistrza J. Hamelmana na wielkanocne bułeczki. Hot cross buns to tradycyjne bułeczki korzenne wypiekane w Wielkiej Brytanii w Wielki Piątek. Wyróżniają się charakterystycznym ozdobnym krzyżykiem, maślanym smakiem, dodatkiem bakalii i korzennej przyprawy.
Zmodyfikowałam trochę przepis i zabrałam się do pracy. Okazało się, że wierzch bułeczek zdobi się ciastem przypominającym recepturą na ptysie i eklerki. Samo ciasto właściwe przygotowuje się na bazie zaczynu, to wpływa na smak i puszystość bułeczek.
Ważnym etapem już po upieczeniu bułek jest posmarowanie ich syropem cukrowym. Dzięki temu są pięknie rumiane.
Przepis dołączam do akcji Wielkanocne Smaki
Witam.
Mam zamiar jutro upiec bułeczki i mam pytanie, czy ciasto na krzyż ma być zimne czy ciepłe. Mam nadzieję że wyjdą super jak zresztą wszystkie wypieki z Waszej strony. Pozdrawiam
Witam serdecznie.
Przepraszam, że wcześniej nie odpowiedziałam. Ciasto na krzyż przypomina bardzo ciasto ptysiowe, które piekłam już wiele razy, więc mam pewność, że uda się zarówno, gdy będzie jeszcze ciepłe, jak i ostudzone.
Powodzenia i smacznego 🙂