Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

mieszanie
mieszanie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy sól, oliwę, kefir. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy krótko ciasto do połączenia składników w kulę.
odpoczywanie ciasta
odpoczywanie ciasta
2. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 10 minut.
formowanie
formowanie
3. Ciasto dzielimy na 6 kulek, każdą delikatnie spłaszczamy i na podsypanym mąką blacie cienko wałkujemy na okrągły placek. Z wierzchu posypujemy makiem.
smażenie
smażenie
4. Podpłomyki wrzucamy na suchą patelnię (lub skropionej tłuszczem) i smażymy po ok. 2-3 minuty na stronę.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 50 min
Czas wyrastania: 10 min
Czas wypieku: 30 min