Wiejskie podpłomyki z makiem
Wiejskie podpłomyki z makiem kojarzą mi się bardzo dobrze. Jestem fanką wszelkiego rodzaju przaśnych wypieków, które nie potrzebują drożdży i zakwasu do szczęścia, nie muszą fermentować, a robi się je niezwykle szybko. Zazwyczaj cienko wałkuję ciasto na podpłomyki i wrzucam je na rozgrzaną patelnię, ale tak naprawdę można je także upiec w piekarniku.
Tym razem moje wiejskie podpłomyki są z mąki pszenno-żytniej. Ciasto wzbogacone jest o kefir, a z wierzchu posypałam je jasnym i ciemnym makiem.
Podpłomyki można wzbogacać o ciekawe dodatki np. smażoną cebulkę. W wersji wiosennej proponuję także dodać szparagi, a dla koloru przyprawę curry ? Podpłomyk, będący rodzajem płaskiego chleba, jest prosty w wykonaniu i bardzo smaczny. Jeśli nie masz czasu na pieczenie chleba, ale masz ochotę na niestandarowe wypieki – polecam podpłomyki.
Inne przepisy na domowe płaskie chlebki
Wszystko zjedzone? Po więcej pysznych przekąsek zapraszam na stronę z podpłomykami. Od siebie gorąco polecam tę domową wersję pomidorowego podpłomyka– w całej kuchni roznosi się aromat pomidorów połączonych z orzeźwiającą bazylią.