Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy miód, drożdże i sól. W rondlu topimy masło, dodajemy do suchych składników na przemian z letnim mlekiem. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub mikserem przez 5 minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 1,5 h.
formowanie
formowanie
3, Wyrośnięte ciasto dzielimy na 15 części. Z każdej z nich formujemy kulkę, którą na oprószonym mąką blacie delikatnie wałkujemy na cienki i krągły podpłomyk.
odpoczywanie ciasta
odpoczywanie ciasta
4. W trakcie wałkowania układamy przyszłe podpłomyki na oprószonej mąką tacy. Przykrywamy je na ten czas ściereczką, aby nie wyschły.
smażenie
smażenie
5. Podpłomyki smażymy na suchej patelni po ok. 2-3 minuty z każdej strony, czyli do momentu aż będą rumiane. Serwujemy na ciepło lub na zimno.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 2 godz 30 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 1 godz