Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, koncentrat pomidorowy, cukier i drożdże. Stopniowo wlewamy letnią wodę na przemian z oliwą i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 5 minut.Ciasto będzie dosyć luźne, ale przy tym elastyczne.
wyrastanie
120 min
wyrastanie
2. Formę żaroodporną (lub keksówkę) smarujemy oliwą. Wykładamy do środka ciasto, wierch wyrównujemy. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Wyrośnięte ciasto skrapiamy z wierzchu wodą. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, na dnie stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu. Chleb pieczemy przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej