Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Banany rozgniatamy w misie tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem.
mieszanie składników
mieszanie składników
2. Dodajemy topione masło, jajko, cukier i mieszamy.
mieszanie składników
mieszanie składników
3. Wsypujemy mąki z sodą oczyszczoną, przyprawą korzenną i pokrojonymi daktylami (kilka zostawiamy do dekoracji) - krótko mieszamy do połączenia składników.
przygotowywanie wierzchu
przygotowywanie wierzchu
4. Formę keksówkę (10x30 cm) smarujemy masłem, przekładamy do środka ciasta, wierzch wyrównujemy i dekorujemy daktylami.
pieczenie
pieczenie
5. Keks pieczemy w 170 stopniach przez 45 minut. Upieczony chlebek wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Czas całkowity: 55 min
Czas wyrastania: 10 min
Czas wypieku: 45 min