Przepis

wyrabianie
60 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, jajko, topione masło, drożdże. Wlewamy stopniowo letnie mleko i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
formowanie
5 min
formowanie
3. Ciasto odgazowujemy, wałkujemy na okrągły gruby placek. dzielimy nożem na 8 części. Na końcu każdego utworzonego trójkąta kładziemy kawałek obranego jabłka, posypujemy odrobiną cynamonowego cukru i zawijamy jak rogala.
drugie wyrastanie
20 min
drugie wyrastanie
4. Uformowane rogale zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 20 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
5. Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej