Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy posiekane bakalie, aktywny zakwas, oliwę i sól. Wlewamy powoli letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne. Zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 2godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
2. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Ciasto formujemy na kształt okrągłego bochenka i wkładamy do wiklinowego koszyka, wyłożonego ściereczką i posypanego mąką. przykrywamy i zostawiamy na 3 godziny.
pieczenie
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy chleb na blachę wyłożoną pergaminem.
pieczenie
pieczenie
4. Ciasto nacinamy i pieczemy 10 minut. Wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół, zmniejszamy temperaturę do 200 stopi i pieczemy jeszcze 25-30 minut.
Smakowita
Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą Pajdą z cebulką i jabłkiem.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 5 godz 40 min
Czas wyrastania: 5 godz
Czas wypieku: 40 min