Przepis

pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy posiekane bakalie, aktywny zakwas, oliwę i sól. Wlewamy powoli letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne. Zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 2godziny.
drugie wyrastanie
180 min
drugie wyrastanie
2. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Ciasto formujemy na kształt okrągłego bochenka i wkładamy do wiklinowego koszyka, wyłożonego ściereczką i posypanego mąką. przykrywamy i zostawiamy na 3 godziny.
pieczenie
1 min
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy chleb na blachę wyłożoną pergaminem.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Ciasto nacinamy i pieczemy 10 minut. Wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół, zmniejszamy temperaturę do 200 stopi i pieczemy jeszcze 25-30 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej