Przepis

wyrabianie
7 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, jajka, cukier, skórkę pomarańczową, sok z pomarańczy i groszki czekoladowe. Wlewamy stopniowo letnie mleko i wyrabiamy ciasto przez ok. 4 minuty. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i miksujemy jeszcze 2-3 minuty.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak wyrobione ciasto zostawiamy w misie do przykrycia na godzinę.
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
3. Podrośnięte ciasto dzielimy na 12 części, formujemy kulki, które układamy w posmarowanej tłuszczem formie. Przykrywamy i zostawiamy na 40 minut.
pieczenie
30 min
pieczenie
4. Wyrośnięta brioszkę smarujemy z wierzchu białkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej