Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, jajka, cukier, skórkę pomarańczową, sok z pomarańczy i groszki czekoladowe. Wlewamy stopniowo letnie mleko i wyrabiamy ciasto przez ok. 4 minuty. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i miksujemy jeszcze 2-3 minuty.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Tak wyrobione ciasto zostawiamy w misie do przykrycia na godzinę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Podrośnięte ciasto dzielimy na 12 części, formujemy kulki, które układamy w posmarowanej tłuszczem formie. Przykrywamy i zostawiamy na 40 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Wyrośnięta brioszkę smarujemy z wierzchu białkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.
Smakowita
Upieczoną brioszkę podajemy ze Smakowitą de Luxe.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 10 min
Czas wyrastania: 1 godz 40 min
Czas wypieku: 30 min