Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy cukier, sól, drożdże. W rondlu topimy masło. W drugim podgrzewamy mleko, aby było letnie. Do suchych składników wbijamy jajko. Dodajemy na przemian masło z mlekiem i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez kilka minut, aż powstanie elastyczne ciasto.
wyrastanie
wyrastanie
2. Zostawiamy je w misie na godzinę.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części, formujemy kulki, każdą wałkujemy na cienki placek i zawijamy jak naleśnik. Boki \"roladki\" zawijamy tworząc rogala i przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Tak uformowane rogale przykrywamy ściereczką na 40 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Wierzch wyrośniętych rogalów smarujemy białkiem i posypujemy makiem. Blachę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 15-17 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 5 ocen
Czas całkowity: 2 godz 15 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 15 min