Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól, jogurt, pastę sezamową i sezam. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
formowanie
formowanie
3. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, dzielimy na 7 części. Każdą z nich rozpłaszczmy i formujemy \\\"łezki\\\".
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Uformowane chlebki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem i przykrywamy na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Wyrośnięte chlebki smarujemy z wierzchu topionym masłem i posypujemy sezamem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz
Czas wyrastania: 1 godz 45 min
Czas wypieku: 15 min