Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy tarty na drobnych oczkach ser oraz sól. Do miseczki wsypujemy rozkruszone świeże drożdże, dodajemy cukier i zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut, do rozpuszczenia drożdży.
wyrabianie
wyrabianie
2. Do suchych składników wbijamy jajko i powoli wlewamy mleko z drożdżami. Wyrabiamy ciasto mikserem przez 6 minut. Następnie dodajemy powoli po kawałku zimnego masła i dalej wyrabiamy ciasto jeszcze ok. 2 minuty.
wyrastanie
wyrastanie
3. Wyrobione, elastyczne i lśniące ciasto przekładamy do misy. Przykrywamy je ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 1,5 h.
formowanie
formowanie
4. Następnie ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Wałkujemy na koło o grubości ok. 0,5 cm. Koło dzielimy na 8 podobnej wielkości trójkątów. Szparagi myjemy, osuszamy, twarde końcówki odrywamy i kroimy wzdłuż na pół (jeśli wykorzystujemy tylko 4 szparagi). Bierzemy trójkąt ciasta, jego podstawę posypujemy tartym serem i kładziemy jeden lub pół szparaga. Trójkąty zawijamy od podstawy w stronę wierzchołka i formujemy rogale. Czynność powtarzamy.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
5. Uformowane rogale kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
6. Wyrośnięte rogale smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy tartym serem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 190 stopniach.
Smakowita
Upieczone rogale studzimy na kuchennej kratce. Następnie zjadamy w całości lub kroimy wzdłuż na pół i podajemy z ulubionym smarowidłem np. Smakowitą Pajdą z jabłkiem i cebulką.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 15 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 15 min