Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy i mieszamy z drożdżami, solą. Mleko podgrzewamy w rondlu z wodą tak, aby płyn był letni. Stopniowo wlewamy płyn do suchych składników i wyrabiamy ciasto. Po ok. 5 minutach ciasto osiągnie formę elastycznej kuli
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Przekładamy je do misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na godzinę.
przygotowywanie farszu
5 min
przygotowywanie farszu
3. W tym czasie przygotowujemy farsz. Na klarowanym maśle podsmażamy posiekaną drobno cebulę z czosnkiem, chilli i oczyszczonymi kurkami. Po 5 minutach przyprawiamy solą i pieprzem, studzimy. Sery mieszamy ze sobą w misce, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
formowanie
5 min
formowanie
4. Wrośnięte ciasto przekładamy na blat. Dzielimy na 8części. Pierwszą z nich wałkujemy na okrągły placek o grubości ok. 1 cm. Na środku umieszczamy 1-2 łyżki serowego farszu, na to łyżkę kurek, zostawiając brzegi wolne. Następnie zawijamy brzegi ku środkowi, tworząc kieszonkę. Spłaszczamy ręką, by uzyskać placuszek, który możemy dodatkowo jeszcze delikatnie rozwałkować.
smażenie
30 min
smażenie
5. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Kładziemy pierwszy chlebek i smażymy przez ok. 2 minuty, przewracamy go na drugą stronę i smażymy kolejne dwie minuty. Odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej