Wiem, że na Smakowitym Chlebie są czytelnicy, którzy są fanami gruzińskich chlebków chaczapuri, ja również je uwielbiam. Był już przepis na chaczapuri imerytyńskie, czyli proste placki z serem, wersja na zakwasie ze szpinakiem, czyli wariacja na temat, a także chaczapuri adżarskie, czyli łódeczki z jajkiem. Tym razem wrócę do imerytyńskiej wersji, ale do farszu oprócz mieszanki serów trafią także podsmażone. Jest to zatem wariacja na temat chaczapuri, do tego wakacyjno-jesienna, ale gwarantuję, że niezwykle smakowita :) Serowe chaczapuri z kurkamiSerowe chaczapuri z kurkamiSerowe chaczapuri z kurkami
Serowe chaczapuri z kurkami
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 8
 
Składniki
  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 150 ml letniego mleka
  • 150 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżka masła klarowanego
  • Farsz:
  • 250 g sera np. w proporcji pół na pół - fety i mozzarelli (u mnie twaróg, ser pleśniowy i cheddar)
  • 100 g kurek
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz
Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy i mieszamy z drożdżami, solą. Mleko podgrzewamy w rondlu z wodą tak, aby płyn był letni.
  2. Stopniowo wlewamy płyn do suchych składników i wyrabiamy ciasto. Po ok. 5 minutach ciasto osiągnie formę elastycznej kuli. Przekładamy je do misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na godzinę.
  3. W tym czasie przygotowujemy farsz. Na klarowanym maśle podsmażamy posiekaną drobno cebulę z czosnkiem, chilli i oczyszczonymi kurkami. Po 5 minutach przyprawiamy solą i pieprzem, studzimy. Sery mieszamy ze sobą w misce, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. Wrośnięte ciasto przekładamy na blat. Dzielimy na 8części.
  5. Pierwszą z nich wałkujemy na okrągły placek o grubości ok. 1 cm. Na środku umieszczamy 1-2 łyżki serowego farszu, na to łyżkę kurek, zostawiając brzegi wolne. Następnie zawijamy brzegi ku środkowi, tworząc kieszonkę. Spłaszczamy ręką, by uzyskać placuszek, który możemy dodatkowo jeszcze delikatnie rozwałkować.
  6. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Kładziemy pierwszy chlebek i smażymy przez ok. 2 minuty, przewracamy go na drugą stronę i smażymy kolejne dwie minuty. Odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
  7. Chaczapuri podajemy ze Smakowitą Pajdą z jabłkiem i cebulką.
 
podpis Tosi
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen