Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy i mieszamy z drożdżami, solą. Mleko podgrzewamy w rondlu z wodą tak, aby płyn był letni. Stopniowo wlewamy płyn do suchych składników i wyrabiamy ciasto. Po ok. 5 minutach ciasto osiągnie formę elastycznej kuli
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Przekładamy je do misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na godzinę.
przygotowywanie farszu
przygotowywanie farszu
3. W tym czasie przygotowujemy farsz. Na klarowanym maśle podsmażamy posiekaną drobno cebulę z czosnkiem, chilli i oczyszczonymi kurkami. Po 5 minutach przyprawiamy solą i pieprzem, studzimy. Sery mieszamy ze sobą w misce, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
formowanie
formowanie
4. Wrośnięte ciasto przekładamy na blat. Dzielimy na 8części. Pierwszą z nich wałkujemy na okrągły placek o grubości ok. 1 cm. Na środku umieszczamy 1-2 łyżki serowego farszu, na to łyżkę kurek, zostawiając brzegi wolne. Następnie zawijamy brzegi ku środkowi, tworząc kieszonkę. Spłaszczamy ręką, by uzyskać placuszek, który możemy dodatkowo jeszcze delikatnie rozwałkować.
smażenie
smażenie
5. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Kładziemy pierwszy chlebek i smażymy przez ok. 2 minuty, przewracamy go na drugą stronę i smażymy kolejne dwie minuty. Odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
Smakowita
Chaczapuri podajemy ze Smakowitą Pajdą z jabłkiem i cebulką.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 50 min
Czas wyrastania: 1 godz 20 min
Czas wypieku: 30 min