Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Składniki zaczynu mieszamy na gęstą pastę, przekładamy do wysokiego naczynia (mocno urośnie) i przykrywamy folią. Stawiamy w ciepłym miejscu na 24 godziny.
wyrabianie
wyrabianie
2. Następnego dnia mąki mieszamy z zaczynem, drożdżami, letnią wodą, cukrem, solą i oliwą. Zagniatamy ręcznie lub wyrabiamy mikserem przez 7-10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie (rozciągamy ciasto i składamy z powrotem do siebie). W razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
3. Wyrobione ciasto przekładamy do naoliwionej miski i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. godziny).
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Stolnicę posypujemy mąką. Ciasto rozciągamy na ok. 30 cm długości składamy na pół – czynność dwukrotnie powtarzamy. Formujemy bochenek, kładziemy go na blasze i nacinamy go ostrym nożem lub żyletką. Posypujemy mąką, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
pieczenie
pieczenie
5. Chleb na blasze wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni. Pieczemy ok. 20-25 minut, aż się zarumieni, studzimy na kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Czas całkowity: 26 godz 25 min
Czas wyrastania: 26 godz
Czas wypieku: 25 min