Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1.Mąki mieszamy ze sobą w misie. Dodajemy drożdże, cukier, sól. Piwo wlewamy do rondelka i podgrzewamy, aż będzie letnie. Bardzo powoli (ważne!) zaczynamy wlewać piwo do suchych składników i stopniowo wyrabiamy ciasto. Po kilku minutach wyrabiania, ciasto osiągnie formę lekko zbitej, lepiącej kuli, z której można łatwo uformować podłużny bochenek.
wyrastanie
120 min
wyrastanie
2.Uformowane ciasto kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 2 godziny w ciepłym miejscu.
pieczenie
40 min
pieczenie
3.Wyrośnięte ciasto będzie z wierzchu trochę popękane. Tak powinno być. Smarujemy je oliwą i posypujemy gruboziarnistą solą. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczony chleb studzimy przed krojeniem na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 3 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • JaroSz 28 lutego 2023 o 22:38
    Ocena:

    Niestety coś nie tak w proporcjach. Masa wyszła luźna. Chleb zamiast urosnąć to rozlał się na blaszce. Poszło do śmierci. Nie dało się uratować. Papier rozmiękł, porwał się i po wchodził do masy przy prubie wybrania ciasta do ponownego wyrobienia.

    • Małgosia 28 lutego 2023 o 23:41

      Sprawdzę ten przepis, ale obawiam się, że należało dłużej wyrabiać ciasto lub bochenek zbyt długo wyrastał.
      Stopniowe dolewanie płynu powinno zapobiegać takim sytuacjom – mąka ma różną chłonność i czasami podczas bezpośredniej obserwacji zagniatanego ciasta trzeba skorygować nawodnienie w jedną lub drugą stronę.

  • Marek 14 kwietnia 2020 o 19:26

    Przepis przetestowałem. Zmuszony byłem zrobić 3 modyfikacje. Żytnią miałem typ 2000 a pszenną miałem typ 450. Jeśli chodzi o piwo to miałem tylko zwykłego żywca sikacza. I choć byłem sceptyczny jak mi po garowaniu nie chciało wyjść z miski, ale stwierdziłem że jednak upiekę i zobaczymy.
    Chleb wyszedł bardzo dobry ! Dziękuję Autorce za przepis ?
    A no i piekłem trochę inaczej. Na początku temperatura 270 stopni i po włożeniu do pieca wyłączone grzanie i maksymalna para. Po 20 minutach termoobieg na 190 stopni.

  • Brydzia 22 lipca 2018 o 12:21
    Ocena:

    Chlebek miodzio?

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej