Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

mieszanie składników
mieszanie składników
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy drożdże, słonecznik, sól, oliwę. Wlewamy stopniowo letnie mleko i mieszamy ciasto 2 minuty do połączenia składników w elastyczną kulę.
wyrastanie
wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich wałkujemy na cienki, okrągły placek (w razie potrzeby można podsypać mąką).
smażenie
smażenie
4. Tak przygotowane podpłomyki smażymy na suchej patelni, po ok. 2 minuty z każdej strony.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 32 min
Czas wyrastania: 1 godz
Czas wypieku: 32 min