Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy oliwę, drożdże, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę. W tym czasie na patelni podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę, czosnek, chilli i rozmaryn. Po kilku minutach dorzucamy oczyszczone kurki i smażymy jeszcze 5 minut. Na koniec dodajemy miód, sok z cytryny, sól i pieprz, karmelizujemy jeszcze 2 minuty.
formowanie
4 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto kładziemy na blacie oprószonym mąką, dzielimy na małe kulki. Każdą z nich spłaszczamy, na środku wykładamy po łyżeczce farszu. Boki ciasta zlepiamy ku środkowi i formujemy małą bułeczkę.
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
4. Bułeczki układamy obok siebie w okrągłej formie (średnica 23-26 cm). Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 40 minut.
pieczenie
20 min
pieczenie
5. Wyrośnięte bułeczki smarujemy białkiem i posypujemy ziołami. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej