Jestem wielką miłośniczką kurek i w sezonie grzybowym przemycam je w kuchni na każdym kroku. Tym razem postanowiłam je podsmażyć i skarmelizować i wykorzystać jako farsz do bułeczek. Nie ulepiłam jednak klasycznych bułeczek, a ich wersję mini i ułożyłam ciasno w formie. Dzięki temu powstało coś w rodzaju przytulonych bułeczek do odrywania, które bardzo łatwo przetransportować w koszyku na weekendowy piknik :) Przytulone bułeczki z kurkamiPrzytulone bułeczki z kurkamiPrzytulone bułeczki z kurkamiPrzytulone bułeczki z kurkami
Przytulone bułeczki z kurkami
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 16
 
Składniki
  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • Farsz:
  • 200 g kurek
  • Cebula
  • Ząbek czosnku
  • Gałązka rozmarynu
  • Łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • Łyżka miodu
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • Sól, pieprz
  • Wierzch:
  • Białko
  • Zioła prowansalskie
Instrukcja
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy oliwę, drożdże, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut. Zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
  2. W tym czasie na patelni podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę, czosnek, chilli i rozmaryn. Po kilku minutach dorzucamy oczyszczone kurki i smażymy jeszcze 5 minut.
  3. Na koniec dodajemy miód, sok z cytryny, sól i pieprz, karmelizujemy jeszcze 2 minuty.
  4. Wyrośnięte ciasto kładziemy na blacie oprószonym mąką, dzielimy na małe kulki. Każdą z nich spłaszczamy, na środku wykładamy po łyżeczce farszu. Boki ciasta zlepiamy ku środkowi i formujemy małą bułeczkę.
  5. Bułeczki układamy obok siebie w okrągłej formie (średnica 23-26 cm). Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 40 minut.
  6. Wyrośnięte bułeczki smarujemy białkiem i posypujemy ziołami. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach.
 
podpis Tosi
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen