Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy oliwę, drożdże, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę. W tym czasie na patelni podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę, czosnek, chilli i rozmaryn. Po kilku minutach dorzucamy oczyszczone kurki i smażymy jeszcze 5 minut. Na koniec dodajemy miód, sok z cytryny, sól i pieprz, karmelizujemy jeszcze 2 minuty.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto kładziemy na blacie oprószonym mąką, dzielimy na małe kulki. Każdą z nich spłaszczamy, na środku wykładamy po łyżeczce farszu. Boki ciasta zlepiamy ku środkowi i formujemy małą bułeczkę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Bułeczki układamy obok siebie w okrągłej formie (średnica 23-26 cm). Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 40 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Wyrośnięte bułeczki smarujemy białkiem i posypujemy ziołami. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 2 godz 20 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 20 min