Im dłużej piekę, tym chętniej eksperymentuję z nowymi smakami i wypiekami. Czasem jednak mam ochotę na najzwyklejszy chleb, bez zbędnych dodatków. Wiem też, że sporo czytelników poszukuje najłatwiejszych przepisów i taki też jest dzisiejszy przepis na prosty chleb razowy.

Czas na szybki i prosty chleb razowy.

Prosty chleb pszenny razowy (100%) gotowy już w 2,5 godziny!

prosty chleb razowy

Sprawdź kaloryczność chleba razowego

Prosty przepis na chleb razowy
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Składniki
  • 500 g mąki pszennej razowej typ 2000
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • łyżeczka miodu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 350 ml letniej wody
  • łyżka oliwy/oleju roślinnego
Instrukcja
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy miód, sól i drożdże.
  2. Powoli wlewamy letnią wodę z oliwą i zaczynamy wyrabiać ciasto.
  3. Po ok. 4 minutach przekładamy ciasto do formy keksówki (u mnie 12x22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Wierzch ciasta wyrównujemy. Formę przykrywamy, stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 1 h 40 minut.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wkładamy chleb w formie do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 40 minut.
  5. Wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 4.67 z 12 ocen