Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy miód, sól i drożdże. Powoli wlewamy letnią wodę z oliwą i zaczynamy wyrabiać ciasto. Po ok. 4 minutach przekładamy ciasto do formy keksówki (u mnie 12x22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
wyrastanie
wyrastanie
2. Wierzch ciasta wyrównujemy. Formę przykrywamy, stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 1 h 40 minut.
pieczenie
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wkładamy chleb w formie do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 40 minut. Wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 4.71 z 17 ocen
Czas całkowity: 2 godz 30 min
Czas wyrastania: 1 godz 50 min
Czas wypieku: 40 min