Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, sól, posiekany rozmaryn. Pomidory przekrawamy na pół (jedną część zostawiamy), pozbywamy się miąższu łyżką i kroimy w kostkę, dodajemy do misy.
wyrabianie
wyrabianie
2. Wlewamy letnią wodę do pozostałych składników i krótko mieszamy jedynie do połączenia.
przygotowywanie wierzchu
przygotowywanie wierzchu
3. Formę keksówkę 10x24 cm wykładamy pergaminem i skrapiamy oliwą. Przekładamy do środka, wierzch wyrównujemy i dekorujemy plastrami pozostałego pomidora oraz listkami rozmarynu.
wyrastanie
wyrastanie
4. Przykrywamy na 4,5 h.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy metodą góra-dół przez 15 minut, następnie przez 25 minut w 190 stopniach.
Smakowita
Upieczony chleb wyciągamy z formy, studzimy na kratce. Podajemy ze Smakowitą Pajdą z cebulką i jabłkiem.
Ocena czytelników: 5 z 5 ocen
Czas całkowity: 5 godz 10 min
Czas wyrastania: 4 godz 30 min
Czas wypieku: 40 min