Przepis

przygotowywanie składników
1 min
przygotowywanie składników
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, sól, posiekany rozmaryn. Pomidory przekrawamy na pół (jedną część zostawiamy), pozbywamy się miąższu łyżką i kroimy w kostkę, dodajemy do misy.
wyrabianie
2 min
wyrabianie
2. Wlewamy letnią wodę do pozostałych składników i krótko mieszamy jedynie do połączenia.
przygotowywanie wierzchu
1 min
przygotowywanie wierzchu
3. Formę keksówkę 10x24 cm wykładamy pergaminem i skrapiamy oliwą. Przekładamy do środka, wierzch wyrównujemy i dekorujemy plastrami pozostałego pomidora oraz listkami rozmarynu.
wyrastanie
270 min
wyrastanie
4. Przykrywamy na 4,5 h.
pieczenie
40 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy metodą góra-dół przez 15 minut, następnie przez 25 minut w 190 stopniach.
Ocena czytelników: 5 z 5 ocen
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej