Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy cukier, sól, aktywny zakwas, świeżo tartą skórkę z pomarańczy. Wbijamy jajko. Wyciskamy sok z pomarańczy i dodajemy do suchych składników.
wyrabianie
wyrabianie
2. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut.
wyrastanie
wyrastanie
3. Elastyczne ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem (12x30cm). Wierzch wyrównujemy i dekorujemy plasterkami pomarańczy. Przyszły chleb przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny.
pieczenie
pieczenie
4. Wyrośnięte ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 220 stopniach przez 20 minut, następnie 20 minut w 200 stopniach.
Smakowita
Wyciągamy z formy i studzimy na kratce. Podajemy ze Smakowitą Pajdą z masłem.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 40 min