Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Na maśle lub oliwie podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę. Gdy zacznie się rumienić wrzucamy pokrojone w kostkę szparagi. Smażymy jeszcze 2-3 minuty.
wyrabianie
wyrabianie
2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy podsmażoną cebulę ze szparagami, sól, curry, sodę. Wlewamy letnią wodę i mieszamy do połączenia składników.
formowanie
formowanie
3. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 4 części, wałkujemy na okrągłe placki grubości 0,5 cm.
smażenie
smażenie
4. Tak przygotowane podpłomyki smażymy po 1,5 minuty z każdej strony na rozgrzanej patelni.
Smakowita
Gotowe podpłomyki podajemy ze Smakowitą de Luxe.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 25 min
Czas wyrastania: 10 min
Czas wypieku: 15 min