Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Aktywny zakwas łączymy z mąką, oliwą i przyprawami. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto kilka minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 3 godziny.
formowanie
formowanie
3. Podrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat. Wałkujemy na spory prostokąt, który smarujemy na całej powierzchni pesto, posypujemy odrobiną tartego parmezanu i zostawiajamy puste \"ramki\". Zawijamy jak roladę i dzielimy na 20 mini bułeczek.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Żeliwną patelnię lub formę żaroodporną smarujemy oliwą lub masłem i wykładamy obok siebie bułeczki. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy pod przykryciem na 1,5 h.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Bułeczki pieczemy 15 minut, następnie otwieramy piekarnik, posypujemy je tartym parmezan i zapiekamy jeszcze 7-10 minut.
Smakowita
Serwujemy od razu jak pizzę lub studzimy na kratce i przechowujemy jak bułeczki w chlebaku. Bułeczki dodatkowo można zaserwować ze Smakowitą Pajdą z cebulką i jabłkiem.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 4 godz 55 min
Czas wyrastania: 4 godz 30 min
Czas wypieku: 25 min