Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól i jajko. W rondlu podgrzewamy piwo z masłem, aby było letnie, a tłuszcz się rozpuścił. Wlewamy je stopniowo do suchych składników i wyrabiamy ciasto 5 minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Po tym czasie zostawiamy ciasto w misie na 1,5 h.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 6 części.
formowanie
formowanie
4. Z każdej z nich robimy długi, cienki wałeczek i formujemy precle (jak w filmie).
formowanie
formowanie
5. Kładziemy ja na blasze wyłożonej pergaminem.
gotowanie ciasta
gotowanie ciasta
6. Gotujemy wodę z sodą oczyszczoną. Uformowane precle wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy po 30 sekund z 1 strony i po 30 sekund z drugiej. Przekładamy ponownie na blachę.
pieczenie
pieczenie
7. Ugotowane precle smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy gruboziarnistą solą. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 200 stopni przez 15-18 minut, aż precle będą rumiane.
Smakowita
Studzimy na kuchennej kratce, podajemy ze Smakowitą Pajdą z ziołami ogrodowymi.
Ocena czytelników: 3 z 1 ocen
Czas całkowity: 2 godz 8 min
Czas wyrastania: 1 godz 50 min
Czas wypieku: 18 min