Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy drożdże i sól. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Przekładamy je do misy, przykrywamy ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Podrośnięte ciasto przekładamy na blat, podsypujemy je mąką, aby było gładkie i elastyczne. Dzielimy na 4 części, z każdej z nich formujemy kulę, którą spłaszczamy. Przekładamy je na blachę wyłożoną pergaminem/matą silikonową. Przykrywamy i zostawiamy na 40 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Wyrośnięte pity smarujemy z wierzchu oliwą i posypujemy zaatarem lub inną ulubioną przyprawą. Pity pieczemy przez 15 minut, następnie studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 15 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 15 min