Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, kukurydzę, posiekany szczypiorek, chilli. Wlewamy stopniowo letnią wodę, wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto przekładamy do misy, zostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Ciasto dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy bułeczkę, którą delikatnie spłaszczamy, Układamy je na naoliwionej lub wyłożonej pergaminem blasze. Przykrywamy na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Wyrośnięte pity wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 220 stopni. Pieczemy przez 15 minut.
Smakowita
Upieczone chlebki podajemy ze Smakowitą śmietankowy smak.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 45 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 15 min