Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, kukurydzę, posiekany szczypiorek, chilli. Wlewamy stopniowo letnią wodę, wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto przekładamy do misy, zostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Ciasto dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy bułeczkę, którą delikatnie spłaszczamy, Układamy je na naoliwionej lub wyłożonej pergaminem blasze. Przykrywamy na 30 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
4. Wyrośnięte pity wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 220 stopni. Pieczemy przez 15 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej