Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy przyprawę curry, sól i aktywny zakwas. Stopniowo wlewamy letnią wodę na przemian z oliwą/olejem i wyrabiamy ciasto 5 minut.
pierwsze wyrastanie
170 min
pierwsze wyrastanie
2. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie na godzinę pod przykryciem. Po godzinie składamy ciasto w misie biorąc je od dołu do góry z 4 stron. Przykrywamy i zostawiamy na godzinę. Po tym czasie znów składamy ciasto i zostawiamy na godzinę.
drugie wyrastanie
90 min
drugie wyrastanie
3. Następnie (w sumie po 3 godzinach) przekładamy ciasto na blat, podsypujemy mąką i dzielimy na 8 części. Formujemy bułeczki, które delikatnie spłaszczamy i kładziemy w odstępach na tacy lub blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy na 1,5 h. Wyrośnięte pity skrapiamy oliwą i grillujemy lub pieczemy.
pieczenie
12 min
pieczenie
4. WERSJA GRILL: pity kładziemy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy po 5 minut z jednej strony i 5 minut z drugiej. WERSJA PIEKARNIK: pity wkładamy do rozgrzanego pieca i pieczemy 10-12 minut w temperaturze 220 stopni. Gotowe pity przekrawamy i faszerujemy ulubionymi dodatkami.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej