Przepis

przygotowywanie składników
15 min
przygotowywanie składników
1. Do letniej wody wsypujemy drożdże instant oraz cukier. Mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem do momentu aż drożdże się spienią.
Wyrabianie ciasta
10 min
Wyrabianie ciasta
2. Do rozczynu drożdżowego dodajemy jogurt w temperaturze pokojowej, mąkę oraz sól. Na koniec dodajemy olej rzepakowy. Jeśli ciasto na pity na tym etapie jest zbyt suche i twarde - dolewamy niewielką ilość letniej wody. Zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto, odchodzące od dłoni.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
3. Dobrze wyrobione ciasto na pity z oliwkami przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 60 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. W razie konieczności czas należy skrócić lub wydłużyć do momentu uzyskania odpowiedniego wyrośnięcia ciasta.
drugie wyrastanie
20 min
drugie wyrastanie
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych części i formujemy z nich kule. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na kolejne 20 minut do napuszenia. W czasie gdy pity wyrastają, kroimy oliwki na plasterki i rozgrzewamy piekarnik do temperatury 250 stopni C z blachą lub kamieniem w środku.
formowanie
10 min
formowanie
5. Każdą porcję ciasta na pity rozwałkowujemy cienko i posypujemy porcją pokrojonych oliwek. Za pomocą wałka, wgniatamy oliwki w ciasto.
pieczenie
10 min
pieczenie
6. Pity z oliwkami przekładamy porcjami do rozgrzanego piekarnika na gorącą blachę. Pieczemy do zarumienienia się przez około 7-8 minut
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita śmietankowy smak
Smakowita Śmietankowy Smak
Do złocistych kajzerek na drugie śniadanie, do prostego chleba razowego, a może do ulubionego chleba tostowego? Smakowita śmietankowy smak to wyjątkowy charakter prosto z najlepszych ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej