Pieczywo chrupkie z suszonymi pomidorami i ziarnami

chrupkie

Spotkałam się z różnymi opiniami dotyczącymi chrupkiego pieczywa. Osoby zainteresowane zdrowym odżywianiem lub będące wiecznie na diecie na pewno je dobrze znają.

Niektórzy twierdzą, że smakuje jak tekturka i nie są w stanie chrupkich chlebków jeść. Są też tacy, którzy krytykują je za podejrzane składniki i konserwanty. Niektórzy miłośnicy zamawiają nawet pieczywo ulubionej marki specjalnie z Niemiec, czy Wielkiej Brytanii.

Dla mnie takie pieczywo nie mogłoby chyba zostać alternatywą dla tradycyjnego chleba, ale od czasu do czasu lubię je pochrupać. Można z niego robić kanapki, albo traktować jako krakersy i podawać z ulubionym dipem.

Domowe chrupkie pieczywo nie dość, że jest tańsze w wykonaniu, to jeszcze smaczniejsze! Do podstawowego przepisu na takie chrupkie krakersy można dodawać za każdym razem inne ulubione składniki, aby smakowało ciekawie.

Dzisiaj przedstawiam recepturę na bazie mąki pszennej, żytniej razowej, domowych suszonych pomidorów oraz ziaren. Pieczywo wyszło naprawdę pyszne, a całkowity czas przygotowania, razem z pieczeniem to najwyżej 40 minut. Polecam przepis z czystym sumieniem :)

Przepis ten dołączam do listy sierpniowych wypieków „Na zakwasie i na drożdżach” na blogu Zapach Chleba.

chrupkie2

4.8 z 5 ocen

Pieczywo chrupkie z suszonymi pomidorami i ziarnami
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Całkowity czas: 

Porcje: 8
 

Składniki
  • 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 200 g mąki pszennej chlebowej
  • 80 g wybranych ziaren (u mnie ziarna słonecznika, nasiona babki płesznik, sezam, siemię lniane)
  • 4-5 suszonych pomidorów
  • 40 ml oliwy
  • 150 ml wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli

Instrukcja
  1. Mąki mieszamy ze sobą w misce. Dodajemy ziarna, pokrojone drobno suszone pomidory, sól oraz cukier.
  2. Wlewam oliwę z zimną wodą i mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
  3. Ciasto wałkujemy cienko na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy prostokąty o długości 9x14cm (wyszło 8).
  4. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną pergaminem. W cieście można dodatkowo zrobić dziurki widelcem i posmarować oliwą (nie jest to konieczne).
  5. Chrupkie pieczywo pieczemy przez 20-25 minut w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni, aż się zarumieni.

19 Odpowiedzi na “Pieczywo chrupkie z suszonymi pomidorami i ziarnami”

  1. Sierpień 21, 2013 godz. 15:33 #

    Akurat mam słoiczek suszonych pomidorów, więc chyba skuszę się na taki chlebek! :-)

    • Sierpień 21, 2013 godz. 15:36 #

      Koniecznie, polecam wszystkim, którzy lubią „chrupać” :)

  2. Dagmara
    Sierpień 22, 2013 godz. 00:26 #

    Przepis wydaje się super, jutro wypróbuje

  3. Sierpień 29, 2013 godz. 17:17 #

    Tosiu, wygląda znakomicie! Dziękuję za zgłoszenie na listę „Na zakwasie i na drożdżach”

  4. Renata
    Sierpień 29, 2013 godz. 21:21 #

    Wyglądają tak smakowicie, że mam ochotę zrobić chlebie tu i teraz, zaraz i natychmiast :)

  5. Dorota A.
    Wrzesień 1, 2013 godz. 21:00 #

    Trochę twarde mi wyszły, ale są bardzo smaczne i takie wciągające, że jedliśmy z mężem jedno za drugim, tak na sucho bez dodatków:).

    • Wrzesień 2, 2013 godz. 08:15 #

      Cieszę się, że smakowały :) Ich twardość może też zależeć od grubości, rozwałkowane bardziej cienko wychodzą przyjemnie chrupiące, a grubiej bardziej twardawe.
      Pozdrawiam.

  6. Dorota A.
    Wrzesień 1, 2013 godz. 21:02 #

    Zapomniałam gwiazdki postawić:)

  7. Marta
    Listopad 15, 2013 godz. 17:32 #

    Witam.
    Robi sie go błyskawicznie i jest może trochę twardy ale wyjatkowo smaczny. Lubie czasem pochrupać sobie a ten chlebek nadaje się do tego idealnie. Pozdrawiam

    • Listopad 15, 2013 godz. 20:30 #

      Witam serdecznie.
      Przypuszczam, że stopień ich twardości zależy od grubości. Ciasto cienko rozwałkowane sprawia, że są przyjemnie chrupiące, trochę grubsze powoduje, że chlebki robią się twarde.
      Cieszę się, że smakowały.
      Pozdrawiam.

  8. Beata
    Grudzień 3, 2013 godz. 14:04 #

    wygląda bardzo kusząco, oczywiście zrobię :-) a czy ktoś może wyliczyć ile takie pieczywko może mieć kalorii?

  9. kiki
    Grudzień 7, 2013 godz. 19:38 #

    Bombowy przepis! Dziękuję serdecznie. Niestety nie mam akurat pomidorów a umierałam z ciekawości, więc postanowiłam improwizować. Dodałam rozbitą w moździerzu suszoną papryczkę chili, oregano i dwie garści płatków owsianych. Chlebki wyszły obłędnie pyszne. Mają tylko jedną wadę… bardzo szybko znikają :) Jutro będę musiała upiec więcej i koniecznie z pomidorami. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.

    • Grudzień 8, 2013 godz. 17:22 #

      Ciesze się, że przepis się podoba. Mi z kolei przypadła do gustu modyfikacja w postaci dodatku chili.
      Pozdrawiam :)

  10. Grażka
    Styczeń 21, 2014 godz. 14:40 #

    Czy można użyć mąki pszennej razowej lub orkiszowej? Nie mam żytniej razowej :(

    • Styczeń 22, 2014 godz. 16:25 #

      Tak, w przypadku tego przepisu można dokonać modyfikacji i wybrać mąkę pszenną razową lub orkiszową.
      Życzę udanych wypieków :)

  11. Kejt
    Maj 16, 2014 godz. 08:11 #

    Rewelacja!
    Chrupiące, aromatyczne i zdrowe!

Zostaw komentarz

Ocena: