Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąki łączymy z drożdżami, orzechami, solą i świeżo startą marchewką na tarce o grubych oczkach. Dodajemy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 3 minuty.
wyrastanie
wyrastanie
2. Formę keksówkę 11x24 cm smarujemy oliwą i obsypujemy bułką tartą. Zwilżamy dłonie wodą i przekładamy ciasto do formy, wyrównując wierzch. Przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
pieczenie
pieczenie
3. Chleb pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 190 stopni, przez 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Podajemy ze Smakowitą Pajdą z cebulką i jabłkiem.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 40 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 40 min