Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżkę mąki i 3 łyżki letniej wody. Mieszamy, zostawiamy na 5 minut w ciepłym miejscu. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy rodzynki, ugotowaną kaszę jaglaną, rozczyn drożdżowy, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez 5 minut.
formowanie
formowanie
2. Elastyczne ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy podłużny bochenek. Wiklinowy koszyk posypujemy mąką, przekładamy do środka ciasto (złączeniem ku górze).
wyrastanie
wyrastanie
3. Koszyk przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 2 godziny.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Blachę wykładamy pergaminem, koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy chleb. Pieczemy góra-dół przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i dopiekamy jeszcze 2 minut. Upieczony chleb studzimy na kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 40 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 40 min