Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Daktyle zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na minim godzinę (ja zostawiłam na noc). Następnie miksujemy je z wodą, (w której się moczyły) na gładką pastę.
wyrabianie
wyrabianie
2. Mąkę łączymy z zakwasem, solą, pastą daktylową. Wlewamy powoli wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub miskerem przez 3 minuty.
wyrastanie
wyrastanie
3. Formę keksówkę smarujemy oliwą, obsypujemy bułką tartą lub płatkami. Przekładamy do formy ciasto, wierzch wyrównujemy i posypujemy płatkami/ziarnami. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 5 godzin w ciepłym miejscu.
pieczenie
pieczenie
4. Chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 220 stopniach przez 20 minut, następni w 190 stopniach przez kolejnych 20 minut.
Smakowita
Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą de Luxe.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 5 godz 40 min
Czas wyrastania: 5 godz
Czas wypieku: 40 min