Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę pszenną przesiewamy do misy i mieszamy z mąką pełnoziarnistą. Dodajemy drożdże, sól. Powoli wlewamy wodę oraz oliwę i wyrabiamy ciasto. Po ok. 6 minutach będzie dosyć lepkie, zostawiamy je w misie.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Przykrywamy folią aluminiową lub ściereczką i zostawiamy na 1,5 h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i formujemy okrągłe 4 bułki. Kładziemy je na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy i zostawiamy na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Po tym czasie wierzch bułeczek smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy ulubionymi dodatkami np. ziarnami słonecznika, suszonym oregano, makiem, czy nasiona babki płesznik/ siemienia lnianego. Blachę wkładamy do rozgrzanego pieca do 200 stopni. Bułki pieczemy 20 minut, następnie studzimy.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 20 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 20 min