Przepis

wyrabianie
6 min
wyrabianie

1. Mąkę pszenną przesiewamy do misy i mieszamy z mąką pełnoziarnistą. Dodajemy drożdże, sól. Powoli wlewamy wodę oraz oliwę i wyrabiamy ciasto. Po ok. 6 minutach będzie dosyć lepkie, zostawiamy je w misie.

pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie

2. Przykrywamy folią aluminiową lub ściereczką i zostawiamy na 1,5 h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i formujemy okrągłe 4 bułki. Kładziemy je na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy i zostawiamy na 30 minut.

pieczenie
20 min
pieczenie

4. Po tym czasie wierzch bułeczek smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy ulubionymi dodatkami np. ziarnami słonecznika, suszonym oregano, makiem, czy nasiona babki płesznik / siemienia lnianego. Blachę wkładamy do rozgrzanego pieca do 200 stopni. Bułki pieczemy 20 minut, następnie studzimy.

Ocena czytelników: 5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Aga 28 lipca 2018 o 19:31
    Ocena:

    Super przepis – wyszły cudowne!

  • Kama 2 maja 2018 o 20:32
    Ocena:

    Bułeczki wyszły super! Upiekł am z nienacka. Przez sklepy przeszła szarańcza przed wielkim majówkowym grillowaniem. Młody nie mógł już dostać bułek do burgerów… Dzięki za przepis

  • Natalia 30 marca 2018 o 12:50

    Mąkę pszenną czym można zastąpić?

  • AGATA 16 stycznia 2018 o 12:20

    w przepisie piszę, że dodajemy drożdże, sól i cukier. Ile cukru dodać?

  • Karina 9 kwietnia 2017 o 12:39

    Witam. Chciałabym zapytać czy jeśli robię zaczhnbo używam świeżych drożdży to dodać mleko zamiast wody tak…dzięki za odpowiedź.

    • Tosia 9 kwietnia 2017 o 16:55

      Dzień dobry,
      Nie ma to większego znaczenia dla zaczynu, może być woda, może być mleko. Ważne aby płyn był letni 🙂

  • Julia 12 marca 2017 o 21:12

    Ile bułek wychodzi mniej więcej z tego przepisu?

    • Tosia 13 marca 2017 o 01:54

      To zależy jakiej wielkości chcemy, aby były. Kwestia dowolna, można podzieluć ciasto na 6 części, 8, a nawet 10 🙂

  • Marta 23 lipca 2016 o 22:07

    A można zrobić z tej masy chleb?

  • inga 22 stycznia 2015 o 15:06

    przepysznie wyglądają, wystarczy tylko maznąć delikatnie masłem i pyszne bułki gotowe! Ewentualnie trochę warzyw, grillowany kurczak…..pyszne ! 🙂

  • Aneta 9 lutego 2014 o 21:01

    Zrobiłam i już zniknęły 🙂 moje pierwsze bułeczki smakowały wszystkim,choć troche sobie sprawę ułatwiłam,tak myślę,a na pewno skróciłam czas oczekiwania-w misce tupperware wstawiłam ciasto do gorącej wody i szybciutko poszło w górę.Zakwas jutro już będzie gotowy do użycia-chyba się udał,bo śmierdzi 😉 i ładnie bąbelkuje.Dzięki za fajną i ciagle aktualizowaną stronkę,pozdrawiam

  • Marta 11 listopada 2013 o 18:51

    Nie ma to, jak zapach świeżo pieczonego pieczywa rozchodzący się po domu:) Zrobiłam, wyszły pyszne, bardzo sycące i treściwe. Troszkę zaryzykowałam, i dałam ziarna również do środka, oraz troszkę otrębów. Pewnie dlatego wyszły bsrdziej „mięsiste”, ale wciąż pyszne! 🙂 Mój narzeczony jest nimi zachwycony, właśnie bierzemy się za robienie drugiej partii. Dziękuję za przepis!

    • Tosia 11 listopada 2013 o 23:52

      Bardzo się cieszę, że smakują i że powstanie druga partia 🙂
      Pozdrawiam i życzę smacznego!

  • Rafał 18 września 2013 o 08:36

    Drożdże suszone czy świeże?

    • Tosia 18 września 2013 o 10:52

      Zapomniałam dopisać, użyłam 2 łyżeczek drożdży suszonych instant, ale można je ewentualnie zastąpić 10-15 g świeżych drożdży (wcześniej trzeba zrobić zaczyn).
      Pozdrawiam.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej