Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, ziarna słonecznika, miód i sól. Wlewamy powoli letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez ok. 3 minuty (ręką lub mikserem).
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Zostawiamy ciasto w misie pod przykryciem na minimum 2 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po tym czasie przekładamy ciasto na blat, podsypujemy delikatnie odrobiną mąki pełnoziarnistej i dzielimy ciasto na 6-8 części. Z każdej z nich formujemy bułeczkę, którą kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 2 godziny.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wkładamy blachę z bułeczkami do rozgrzanego pieca i pieczemy przez ok. 20 minut, aż będą rumiane.
Smakowita
Upieczony bułeczki studzimy na kuchennej kratce, podajemy ze Smakowitą ze swojskim masełkiem.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 4 godz 20 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 20 min